Pogosta vprašanja


Prvič kupujete zavarovanje:

KAJ MORATE VEDETI OB SKLENITVI?


Finančne prihodnosti vaše družine ne prepuščajte naključju. Zaradi tega se lahko nakup prave vrednosti in vrste življenjskega zavarovanja konča kot ena najpomembnejših finančnih odločitev, ki jo boste kadarkoli naredili.

Ključni razmisleki prinašajo odgovore na nekaj pomembnih vprašanj, ki jih boste morali pretehtati pred sklenitvijo življenjskega zavarovanja.

KLJUČNI RAZMISLEKI

Za pravilno zavarovalno odločitev za vas in vašo družino si preberite naslednjih 10 vprašanj in odgovorov. Pomagali vam bodo priti do pametne odločitve, ko bo čas za nakup življenjskega zavarovanja.


1. Koliko življenjskega zavarovanja potrebujem?
2. Katero vrsto police naj sklenem?
3. Kaj so police za izplačilo hude oblike bolezni in kako delujejo?
4. Zakaj se včasih pri sklenitvi zavarovanja ne moremo izogniti zdravniškemu pregledu?
5. Kaj naj preučim pri imenovanju upravičenca življenjskega zavarovanja?
6. Ali je smiselno zamenjati polico?
7. Kaj se zgodi, če mi ne uspe redno plačevati premij?
8. Kako naj najdem dobrega zavarovalnega agenta?
9. Ali je možno oživeti staro polico?
10. Kako prekiniti skupinsko nezgodno zavarovanje Zavarovalnice Maribor?
11. Ali lahko sklenem polico življenjskega zavarovanja, če nisem državljan Slovenije?

1. Koliko življenjskega zavarovanja potrebujem?


Določanje, koliko življenjskega zavarovanja potrebujete, zahteva skrben pregled vaših trenutnih in bodočih finančnih obveznosti (npr. kombinacijo tega, koliko bi stalo, da bi vaši preživeli člani družine lahko shajali s takojšnjimi in nadaljnjimi potrebami, kot so stroški pogreba, davki, hrana, oblačila itd., in bodočih obveznosti, kot sta sklada za pokojnino in šolanje) in virov, ki jih potrebuje vaša družina, da pokrije te stroške. Razlika med tema dvema (vašimi finančnimi obveznostmi in viri vaše družine) je približna vrednost dodatnega življenjskega zavarovanja, ki ga potrebujete. Če se vam zdi zapleteno, ne skrbite, niste edini. Zaradi tega večina ljudi za nasvet povpraša zavarovalne agente. Peljal vas bo skozi različna vprašanja, ki si jih morate postaviti, in zagotovil vam bo grobo oceno potreb, ki jih vaša družina potrebuje za svojo zaščito.

2. Katero vrsto police naj sklenem?

Nemogoče je reči, katera je najboljša za vas, saj je določanje kritja pri vsakem posebej odvisno od okoliščin in finančnih ciljev. Kot neodvisna zavarovalna zastopniška družba sodelujemo z 7 največjimi zavarovalnicami v Sloveniji zato poznamo prednosti in slabosti posameznih zavarovanj. Če potrebujete svetovanje izpolnite obrazec na http://www.agencijamori.si/nasveti-ob-sklenitvi/brezplacno-svetovanje.aspx in vam bomo naredili brezplačno analizo vaših dosedanjih in prihodnjih zavarovanj.

3. Kaj so police za izplačilo hude oblike bolezni in kako delujejo?

Veliko polic vsebuje izplačilo zavarovalne vsote, ki omogoča trajno bolnim ljudem, da uporabijo del izplačila za zdravljenje, medtem ko je oseba še živa. Denar je lahko porabljen za ureditev družinskih financ, plačilo neplačanih stroškov zdravljenja itd.

4. Zakaj se včasih pri sklenitvi zavarovanja ne moremo izogniti zdravniškemu pregledu?

Zdravniški pregledi dajejo točno in trenutno informacijo o zdravstvenem stanju zainteresiranega in s tem omogočajo zavarovalcem, da zaračunajo premije, ki odražajo rizično stopnjo, ki jo predstavlja zainteresirani. Ker je večino zdravstvenih težav mogoče sanirati s terapijami, spremembami življenjskega sloga, zdravstvena informacija omogoča zavarovalcem poročanje o določenih zdravstvenih stanjih. Resnejša in neozdravljiva stanja predstavljajo zelo velik riziko, ki ga določene zavarovalnice preprosto ne bodo hotele prevzeti.

5. Kaj naj preučim pri imenovanju upravičenca življenjskega zavarovanja?

Vedno imenujte upravičenca ali njegovega substituta, za primer, da vas prvi upravičenec ne preživi. Določite raje upravičenca, kot da svoje izplačilo prepustite dediščini. Ena od glavnih prednosti življenjskega zavarovanja je, da ga lahko izplačate direktno svoji družini. Če gre v vašo zapuščino, bo moral ta znesek skozi proces, ki je predviden pri dedovanju. Bodite zelo natančni pri opisu upravičencev. Če napišete žena zavarovanega, se lahko zgodi, da bo izplačilo dobila vaša bivša žena. Imenovanje določenih otrok lahko izključuje tiste, ki so rojeni kasneje. Ali v primeru smrti vašega otroka pred vami želite, da njegovi otroci dobijo izplačilo? Sprememba upravičenca je preprosta, vendar se morate spomniti in jo opraviti. Glede na različne vpletene stvari vam lahko agent priskrbi informacije in pomaga primerno nastaviti upravičence.

6. Ali je smiselno zamenjati polico?

Preden to storite, dvakrat premislite, saj v veliko primerih to ne prinaša nobenih koristi. Preden se odločite za to, premislite:
  • Če se je vaše zdravstveno stanje v teh letih spremenilo, morda ne boste mogli več skleniti zavarovanja.
  • Vaša sedanja polica lahko ima nižjo premijo, kot je potrebna za novo polico iste stopnje (če ne zaradi drugega, zato ker ste starejši).
  • Če zamenjate denarno vredno polico za drugo, je lahko denarna vrednost nove nekaj let relativno majhna in morda nikoli ne bo tako velika kot originalna.
Svojega zavarovalnega agenta prosite za razčlembo stroškov obeh polic, vključno s premijami, vrednost ob prekinitvi in izplačilu ob smrti. Primerjajte to v obeh policah. Če se odločite za prekinitev ali zmanjšanje vrednosti police, ki jo imate sedaj, in jo nadomestite z drugim zavarovanjem, se prepričajte:
  • da agent napiše predloge
  • da podate vse zahtevane zdravniške izvide in
  • da je vaša nova polica v veljavi, preden je stara prekinjena
7. Kaj se zgodi, če mi ne uspe redno plačevati premij pri življenskem zavarovanju oz. pri  naložbenem zavarovanju?

Če zamudite s plačilom, imate ponavadi dvajset do trideset dni dodatnega časa, da plačate premijo brez dodatno zaračunanih obresti. Po treh mesecih neplačil ne veljajo več pogoji iz pogodbe.

Življenjsko zavarovanje:
Če premij več ne morete plačevat, je možno po enem letu vplačanih premij zmanjšat mesečno premijo, po enem letu vplačanih premij pa lahko tudi daste polico za 6 mesecev v mirovanje. Če vseeno ne morete plačevati zmanjšane premije in po 6 mesecih, ko je bila polica v mirovanju, ne morete plačevati premij, gre polica v stornacijo.

Naložbena zavarovanja: Če premij več ne morete plačevat, je možno po treh letih vplačanih premij zmanjšat mesečno premijo oz. po treh letih lahko daste polico v kapitalizacijo, s tem da morate imeti vplačanih  najmanj 2000 EUR premij. Če ne izpolnjujete teh pogojev, gre polica v stornacijo.

8. Kako naj najdem dobrega zavarovalnega agenta?


Da najdete dobrega zavarovalnega ali drugega finančnega agenta, je najbolje, da iščete priporočila prijateljev, odvetnikov ali računovodij, ki jih poznate. Vprašajte po njihovih referencah, izkušnjah, ozadju in se prepričajte, da so specializirani za storitve in produkte, za katere jih potrebujete. Lahko povprašate tudi po določenih diplomah in certifikatih, ki jamčijo kvaliteto izobraževanja in znanja določenega agenta.

9. Ali je možno oživeti staro polico?

Polico je možno oživeti in sicer morate izpolnit obrazec za oživitev ter zdravstveni vprašalnik. Ko boste izpolnjen obrazec poslali na zavarovalnico, vam bo zavarovalnica poslala dopis in položnico za neplačane premije, če je polica bila stornirana zaradi neplačil. Ta dolg je možno po dogovoru plačat v tudi v obrokih.

10. Kako prekiniti skupinsko nezgodno zavarovanje Zavarovalnice Maribor?

Za prekinitev skupinskega nezgodnega zavarovanja Zavarovalnice Maribor je POTREBNO OBVEZNO PODATI PISNO IZJAVO O PREKINITVI!!!

V kolikor imate NEPORAVNANE OBROKE, morate tudi te PORAVNATI!!!

Tudi če plačujete do pisne prekinitve, boste po prekinitvi še vedno morali plačati za naslednji mesec en obrok – pri tej polici se zavarovanje plačuje za NAZAJ!

Če se to zavarovanje ne plačuje, še vedno teče in se ne prekine avtomatsko po določeni dobi. Če obrokov ne poravnate, se vam v najslabšem primeru, denar izterja preko IZVRŠBE!!!

11. Ali lahko sklenem polico življenjskega zavarovanja, če nisem državljan Slovenije?

Polico življenjskega zavarovanja lahko sklenete tudi, če niste državljan RS. Pomembno je, da imate prebivališče oz. dostavni naslov v Sloveniji.


na vrh

Če želite mnenje strokovnjaka kliknite tukaj


 

Agencija Mori Razlaga različnih zavarovalniških besed

več o tem