Otroci in denar

Danes se v družini zelo malo pogovarjamo o financah in denarju, kar pa je narobe. Otroke je potrebno že od mladih nog učiti, kako ravnati z denarjem. Moramo ga naučiti, da ga bo nekaj porabil sproti, nekaj privarčeval, nekaj pa investiral in podaril.

Prebudite milijonarja v otroku

Štirje največji izgovori, zakaj se starši ne pogovarjajo z otroki o denarju – jih imate tudi vi?

1. Zdaj so še mladi, zakaj bi jih kvaril s takšnimi temami. Saj veš, da denar kvari ljudi, in ne bi jih rad pokvaril že sedaj, ko so še mladi.
2. Zakaj bi jim že sedaj povzročal te skrbi? Sploh pa bodo venomer v skrbeh zaradi denarja, ko bodo odrasli.
3. Zakaj bi svojega otroka učil o denarju? Saj se bo to naučil v šoli, tam so za to zadolženi.
4. Kako bom učil svoje otroke, kako ravnati z denarjem, če pa še sam nimam pojma?!


NAJVEČJE NAPAKE, KI JIH DELAJO STARŠI ALI KI JIH LAHKO NAREDIJO BODOČI STARŠI PRI VZGOJI OTROK O DENARJU …

1. Mislite, da mora vaš otrok imeti vse, kar imajo drugi otroci, oz. mora imeti tako dobre ali še boljše stvari kot drugi …
To je zelo enostavna past, v katero lahko padejo vsi starši oz. bodoči starši, saj ta problem izhaja predvsem iz našega otroštva.

2. Da kupujete za svojega otroka ali mladostnika stvari s kreditno kartico, vendar veste, da ne bi smeli …
Ne vem, kakšen odnos imate do kreditnih kartic, vendar vam povem, da so najbolj negativni pripomoček za učenje otrok o denarju.

3. Kupujete stvari za svojega otroka in to skrivate pred svojim partnerjem …
To ni prav pametna poteza.

4. Ne veste, za kaj vaš otrok porablja denar ali prosi zanj …
To je lahko zelo tanka črta med učenjem otroka o samostojnosti in popolno kontrolo. Vedeti pa moramo, kam gre denar, ki smo ga mi zaslužili in ga dali otroku.


RAZLIČNE TEHNIKE, KAKO OTROKA NAUČITI RAVNATI Z DENARJEM …

1. Dajte mu žepnino …
Če boste otroku dali žepnino, boste s tem ustvarili enkratno priložnost, da ga učite o upravljanju z denarjem, kako porabljati denar, kako varčevati in si postavljati prioritete ter kratko- in dolgoročne finančne cilje.

2. Peljite otroka na banko in skupaj z njim odprite varčevalni račun, ali če ste bolj napredni, mu odprite varčevanje v vzajemnem skladu …
Seveda, če boste odprli bančni račun, ko bo vaš otrok star štiri ali pet let, bo še premlad, da bi se zavedal pomembnosti in namembnosti tega. Lahko pa boste naredili veliko dobrega za njegov kasnejši razvoj.

3. Naučite ga varčevati za posebne, večje nakupe …
Ko bo vaš otrok želel imeti kakšno večjo stvar, npr. CD-predvajalnik, radio ali ipod, računalnik, kakšno igrico, od njega zahtevajte, da mora za ta namen tudi sam varčevati iz svoje žepnine.

4. Upoštevajte red in disciplino …
Ko se že nekaj dogovorite s svojim otrokom, predvsem o tem, kako bo dobival žepnino in kako jo mora uporabljati, potem to upoštevajte.

5. Kupite svojemu otroku hranilnik (pujsa) …
Verjetno mi niti ni treba dati tega nasveta, saj to »igračko« svojim otrokom kupi večina staršev. To je ena najbolj pametnih investicij, kar se igrač tiče, saj lahko otroka s »pujsom« naučite osnovnih stvari o varčevanju.

6. Dovolite mu delati napake …
Verjetno ne mislite, da mora biti vaš otrok idealen. Ko se bo učil ravnanja z denarjem, bo zagotovo delal napake.

7. Vzpodbudite svojega mladostnika za počitniška dela …
Če imate že malce starejšega otroka, ga vzpodbudite, da med počitnicami vsaj za neko obdobje opravlja kakšna priložnostna dela. Če pa imate doma študenta, pa mora biti to skoraj ukaz.


NAUČITE GA SPREJEMATI IN UPORABLJATI ŽEPNINO …

1. Kaj je sploh žepnina?
Žepnino bi lahko definirali na več načinov. V bistvu je to denar, ki ga tako in tako porabite za svojega otroka, in sicer za malenkosti, za katere vas prosi vsak dan (sladoled, lizike, karte za kino ...). Namesto da mu dajete ta denar sproti, imate fantastično priložnost, da ga naučite ravnati z denarjem.

2. Kdaj otroku začeti dajati žepnino?
Nekega splošnega recepta ni. Najbolje takrat, ko je otrok dovolj star, da to razume.

3. Koliko žepnine dati otroku?
To je odvisno od več dejavnikov. Od tega, koliko na splošno porabite za svojega otroka, od vaših finančnih zmožnosti, koliko je star …

4. Kako pogosto otroku dajati žepnino?
Najbolje je vsak teden, saj je mesec dni za otroka predolgo obdobje.

5. Zakaj sploh otroku dajati žepnino?
Nekaj je zagotovo. Nikoli kar tako tja v tri dni. Veliko staršev, s katerimi sem se pogovarjal, otrokom daje denar, vendar brez nauka in obrazložitve, kaj to je in zakaj mora ta denar sam uporabljati. Dajanje denarja otroku še ne pomeni, da mu dajete žepnino.

Danes se v družini zelo malo pogovarjamo o financah in denarju, kar pa je narobe. Otroke je potrebno že od mladih nog učiti, kako ravnati z denarjem.
AM_Prebudite_Milijonarja_Zlozenka